Status: Håndtering af Covid-19 mink

Der er i øjeblikket meget fokus på de mink, som myndighederne har besluttet skal aflives i denne uge. Minkene bliver aflivet på minkfarmene, hvorefter de transporteres til Daka i Randers. Minkene vil på samme måde som f.eks. fjerkræ med fugle-influenza bliver håndteret under strenge sikkerhedsforanstaltninger, og indøvede rutiner udarbejdet sammen med Fødevarestyrelsen. Vi er i tæt dialog med Fødevarestyrelsen så alle retningslinjer kan overholdes.

Fremgangsmåde og værnemidler 
Alt skal foregå, så det er sikkert for vores medarbejdere og chauffører. Derfor vil chaufførerne, der kommer ind på området ikke stige ud af lastbilerne. De kører direkte hen til vores silo, som står klar til at tage imod minkene. Medarbejdere med værnemidler, sikkerhedsdragt og tætsluttende masker, står for håndteringen og den efterfølgende desinficering af lastbilerne. Selve neddelingen og tryksterilligeringen af minkene vil blive udført i én samlet proces, så systemet køres helt tomt.

Kødbenmel og fedt 
Minkene bliver efterfølgende til kødbenmel, som primært bruges i biobrændsel til energi, mens fedtet bliver til biodiesel.

En million mink bliver til cirka:

  • 650 tons biobrændsel svarende til 3.600 MWh.
  • 700 tons fedt svarende til 750.000 liter biodiesel.

Randers Amtsavis har også bragt en artikel i dag omkring situationen:

https://amtsavisen.dk/artikel/en-million-corona-aflivede-mink-ender-hos-daka-i-assentoft-tager-alle-forholdsregler